Masigit Raya Baiturahhman, Puseur Pangembangan Aktivitas Kaislaman Masarakat Acéh

Masjid baiturrahman ( id.wikipedia.org)

Wasunda – Lamun aya hiji tempat anu kudu salira anjangan nalika ka Acéh, tempatna nyaéta Masigit Raya Baiturrahman. Masigit ieu jadi situs bersejarah anu geus aya ti éra kajayaan Kasultanan Acéh. Masigit ieu geus ngalaman sababaraha hal, ngamimitian ti tragédi pembakaran ku kolonial Belanda taun 1873 nepi hantaman tsunami di ahir 2004.

Masigit Raya Baiturrahman mimiti diwangun di éra Kasultanan Acéh. Bagéan hateup masigit ieu dijieun saluyu jeung ciri khas masjid-masjid di Indonésia dina mangsa harita, hateup limas opat umpak.

Aya dua veérsi sejarah ngeunaan riwayat pawangunan masigit ieu. Sabagéan sumber nyebutkeun yén masigit ieu ngadeg dina 1292 M ku Sultan Alauddin Johan Mahmudsyah. Samentara, sumber lian nyebutkeun yén masigit ieu diadegkeun ku Sultan Iskandar Muda dina 1612 M.

Masigit anu aya di puseur Kota Banda Aceh ieu geus ngalaman sababaraha kali dilegakeun. Anu kahiji dina taun 1936. Atas upaya Gubernur Jenderal A. PH. Van Aken, dilakukeun pawangunan dua kubah di sisi katuhu jeung kénca masigit. Salajengna dina taun 1958-1965, wangunan masigit ieu dilegakeun deui ku nambahan dua kubah jeung dua menara di sisi barat (mihrab). Kalima kubah ieu mangrupakeun perlambang lima élemen dina Pancasila.

Nalika gelombang tsunami sajangkung 21 méter narajang pesisir Banda Acéh dina 26 Désémber 2004, masigit ieu asup wangunan anu salamet, sanajan aya rusak di sababaraha bagéan masigit.

Related Articles

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *