Filosofi Rempyék, Kadaharan Khas ti Yogyakarta

Rempeyek (indonesiakaya.com)

Wasunda – Nalika salira tuang sangu pecel, gado-gado, jeung soto, henteu lengkep lamun euweuh Rempeyék. Rempeyék nyaéta sajinis kadaharan ti kelompok goréngan anu biasa disuguhkeun jeung rupa-rupa hidangan. Rempeyék bisa dituang langsung, cemilan, atawa sabage réncang sangu.

Sacara umum, rempeyék nyaéta goréngan tipung tarigu anu dibéré bumbu bawang bodas tuluy diawuran ku rupa-rupa eusian. Eusianna aya kacang tanah atawa kedelé. Aya oge anu maké asin teri, ebi, hurang, jingking, jeung siraru. Kiwari, aya rempeyék tina daun bayem.

Cenah, rempeyék geus aya ti mangsa Kasultanan Mataram sakitar abad ka-16. Namung perlu kénéh kajian anu leuwih teleb, ngémut sumber sejarah anu kawates. “Rempeyék Yogyakarta mangrupakeun kadaharan yuswa kolot anu geus aya ti baheula,” tulis Murdijati Gardjito dkk dina Kulinér Yogyakarta: Pantas Dikenang Sepanjang Masa.

Di Yogyakarta, masarakat mikawanoh sababaraha jinis rempeyék. Aya rempeyék kacang, rempeyék kedelé, rempeyék teri, rempeyék jingking, rempeyék hurang, rempeyék siraru, nepi rempeyek geréh pethék. Ukuraanna ogé rupa-rupa, aya nu leutik jeung aya ogé anu gedé.

Rempeyék lain wae sakur sabage dahareun pelengkap, namung miboga filosofi anu dipercanten ku masarakat. Misalna rempeyék teri cocok jadi réncang tuang sayur lodéh. Maknana nyaéta sabagé simbol kebersamaan pikeun urang Jawa. Rempeyek gereh pethek oge teu bisa dileupaskeun ti acara salametan. Jinis rempeyek ieu nyaeta perlambang ti gotong royong jeung persatuan, ceuk Gardjito.

Ti baheula, rempeyék mangrupakeun bagéan dina upacara adat di Jawa anu berkaitan jeung daur hirup manusa. Upacara ieu mangrupakeun wujud penghayatan manusa kana tilu fasé penting kahirupanna nyaeta kelahiran, perkawinan, jeung kematian.

Related Articles

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *