Kantos ka Jalan Buah Batu Bandung? Ieu Arti Dibalik Ngarana – Wasunda

Foto Instagram : @mulkisalman

Liputan6.com, Bandung – Urang Bandung tangtos atos familiar kalawan Jalan Buah Batu. Jalan anu tempatna wewengkon Bandung Kidul ieu ayeuna beuki rame kalawan pertokoan. Nanging,pernahkah urang kapikir bade carios di wangsul wasta jalan ieu?Dumasar informasi anu dikumpulkeun Liputan6.com, kawit wasta ieu berawal ti sajarah kabentuk na dayeuh Bandung. Wewengkon Bandung sarta sakurilingna tiasa diupamikeun sepertos wangun mangkuk.Rebuan taun ka tukang, sateuacan Dayeuh Bandung sepertos ayeuna,dayeuh ieu mangrupa danau raksasa. Danau ieu disebut Danau Bandung Purba. Tetela surutnya danau kasebat barobah kaayaan sajarah penamaan Jalan Buah Batu.Sanggeus danau kasebat surut, katembong rorodan-rorodan dasar danau ngawangun cekungan-cekungan alit anu kasampak keneh kakeueum cai. Ti sababaraha cekungan kasebat, aya hiji telaga anu caos kalawan bebatuan. Sanaos kitu di telaga eta oge tumuwuh tangkal manggah di sakulibengna.Ningali kaayaan eta,wargi anu cicing di kira-kira wewengkon kasebat ngabogaan ideu kanggo midamel wasta. Kalawan spontan,tercetuslah wasta ” Buah Batu ” . Sanggem Buah dicokot ti tangkal manggah anu aya di wewengkon eta. Dina nalika Sunda, buah hartina manggah. Sedengkeun sanggem ” Batu ” dicokot margi telaganya anu caos kalawan batu.Wasta ” Buah Batu ” ahirna dianggo dugi ayeuna. Wargi Bandung sakapeung nyebutkeun na oge kalawan singgetan ” Bubat “.Kiwari Jalan Buah Batu barobah kaayaan wewengkon bisnis anu maju. Kabuktian kalawan lobana pusat perbelanjaan, toko, sarta sakola, di wewengkon ieu. Jalan ieu teh penghubung wewengkon dayeuh kalawan wewengkon Bandung Kidul. kadieunakeun wasta Jalan Buah Batu beuki kakoncara margi disebut-sebat dina Pilem Dilan 1990 sarta Dilan 1991, karya Pidi Baiq.

(Kezia Priscilla, mahasiswi UMN)