Budaya sawer budaya urang sarerea – Wasunda

sumber/mahligai-indonesia.com

Budaya di jawa barat rupa-rupa bentukna sareng rupa-rupa alatna,kusabab eta budaya sunda kaasup salah-sahiji budaya anu kasohor di tatar nusantara.salah-sahijina nyaeta budaya saweran.

Sedengkeun pikeun barang-barang anu disebarkeun dina ‘Bokor’ atanapi peti gaduh simbol sorangan, di antawisna koin dianggap simbol kamakmuran, béas mangrupikeun kasejahteraan, permen dipercaya ku rasa amis dina kahirupan ku kituna hirup tiasa leumpang kalayan rupa-rupa rasa, daun sirih dipercaya jadi kahirupan seungit sareng mangpaat ogé kunir terakhir, kunyit dimaksudkeun pikeun pamajikanana dimana anjeunna diperyogikeun tiasa masak sareng janten ubar pikeun kulawarga.

Kagiatan saweran biasa dilakukeun saenggeus panganten Ijab qabul,sareng biasa di iringan ku lagu-lagu jaman bahela nu sok ngaartikeun tentang kahirupan saenggeus rumah tangga,ngajaga rumah tagga jeng kudu taat ku nu ngarana jadi salaki jeng biasana di bawaken ku sinden.

Saur kolot baheula saweran kudu di laksanaken salaku symbol rasa syukur urang anu jadi jalmi ku kanikmatan anu di pasihan ku allah S.W.T ,sareng ngungkapken rasa bagja yen anak atawa dulur urang ngajalanan hiurp ka tahap salajengna anu lewih sarius sareng di anjurken ku agama urang sarerea.

Di saweran loba anu ngahartiken sareng naon filosofina kanggo panganten atanapi kanggo kulawarga anu nikahkeun anak atanapi dulurna biasana loba anu ngahartiken saweran kanggo ucap rasa syukur sareng ngiring bingah kanu hajat,anu nyandakan duit saweran biasana sok di sebut “MULUNG” duit atau anu sok parebut meh menang duit tinu sawer.